Veini puhul pole viinamarjadest tähtsamat!

26.09.2017

Seetõttu tutvustamegi mõningaid viinamarja sorte lähemalt. Alustame Gewürztraminerist. Seda viinamarjasorti on aroomis väga lihtne teistest eristada. Mari on vürtsikas, väga aromaatne ja õline, kuid võib olla ka kerge ja kuiv ning magus, õline, vürtsikas dessertvein. Tegemist on marjaga, mille puhul on sageli kaks varianti: see kas meeldib tarbijale väga või siis hoiab tarbija pigem eemale. Seda põhjusel, et ma…ri on liiga isikupärane, tihti ka liiga jõuline. Enamasti teame sellest marjasordist valminud veine Alsace’ i või siis Saksamaa peamiselt täidlasemate, õlisemate, aromaatsemate ja komplekssemate stiilinäidete varal.

Valkenberg_gevurtstraminer_EST

Kuid see mari on ka Uue-Maailma riikides (USA, Austraalia, Tšiili, Lõuna-Aafrika) populaarsust kasvatanud. Nende riikide veinid on vesisemad, vähesema happega ning ka vähem aromaatsemad. Põhjus on lihtne – see viinamarjasort sobib hästi jahedasse kliimasse, mida Uue-Maailma riikides täna üha raskem on leida.

Vastavalt iseloomule võiks jagada nii:

Täidlane, komplekssne, väga aromaatne – Alsace.
Keskmise täidlusega ja hea happega – Saksamaa; Austria; Itaalias Alto Adige, Trentino, Friuli.
Puuviljased, vähese happesuse ning kergema aroomibuketiga – Tšiili jt.
Head segud – Austraalia.
Hea hinnaga – Ungari, Sloveenia, Moldova (kuid eelnevatega võrreldes on ka kordades suurem võimalus eksida).