Glengoyne – suurepärane koht, suurepärane viski!

22.01.2016

Glengoyne distillery founder

George Connell

George Connell, kelle elukoht asus seaduse käeulatuses eemal, umbes 100 kilomeetrit Edinburghist ühes looduskaunis kohas, alustas 1820. aastal Burnfooti farmis salaja destilleerimist. Just sealt võibki tänapäeval leida destilleerimistehase Glengoyne Distillery. Varjatud kosk ja selle väike mäeorg muutsid maksukoguja käest põgenemise George’i jaoks lihtsaks.

Ta ei olnud siiski esimene, kes seal illegaalselt destilleeris: arvatakse, et ta õppis seda kunsti oma vanaisalt. Oluliseks võib veel pidada fakti, et erinevalt teistest sealsetest destilleerijatest oli George turba importimise vastu ning kasutas selle asemel kohalikke võimalusi. Sellest sai alguse Glengoyne’i omapärane teekond kuulsuseni. 1833. aastal otsustas George seaduse piires tööle hakata ning omandas litsentsi, et destilleerida Burnfoot Glenguinis. Nimi muutus Glengoyn Distilleryks alles 1907. aastal.

Nõudluse suurenemise tõttu ehitati Glengoyne Distillery 1966. aastal oma praegusele kujule, mis kolmekordistas tootmist aastas 263105 gallonini (1,2 miljonit liitrit).  Aastal 2003 ostis Macleod Distillers Ltd (100% sõltumatu pereettevõte) Glengoyne’i Edrington Groupilt. See oli uue ajastu algus, mis oli siiski tugevalt juurdunud Glengoyne’i traditsioonidega. Kui asi puudutab viskit, siis kulutavad inimesed Glengoyne’is rohkem aega ja hoolt kui mistahes teine destilleerimistehas Šotimaal. See on Glengoyne’i olemus. Glengoyne’i rajajad lõid need traditsioonid vajaduse tõttu: Dumgoyne’i ümbruskonna pinnases ei ole turvast. See tähendab, et meie viskis ei ole suitsusust, mille taha peita teravat maitset või tavaliste vaatide kasutamist.. Seetõttu vormivad nad oma jooki erilise hoolega, meelitades seda läbi Šotimaa kõige aeglasemate destilleerimisseadmete ning laagerdades esmaklassilistes šerrivaatides. Nad jäävad truuks Glengoyne’i maitsele luues julgeid puuviljamaitseid ja rikkalikku magusust.

Glengoyne Distillery

Glengoyne viskikelder

Kogu protsess saab alguse selles, et nad valivad Põhja-Hispaania metsadest ise välja sobiliku tammepuidu. Seejärel tuleb seda looduslikult kuivatada päikese ja õhu käes kolm aastat. Kui see on tehtud, siis täidetakse iga käsitsi valmistatud vaat Jerezis šerriga ning lastakse vaadil selle joogi rikkalikke värve ja maitseid imada kuni kolm aastat. Alles siis on vaadid valmis tühjendamiseks ja meie mägismaa destilleerimistehasesse tarnimiseks – kuus aastat pärast oma teekonna algust. Seejärel täidetakse need vaadid ning järgneva 10, 15, 18 aasta jooksul omandab selge alkohol puidust looduslikult rikkalikud kulla-, merevaigu- ja vasetoonid.

Glengoyne Distillery

Glengoyne destilleerimisvabrik

Glengoyne Whiskey

Glengoyne viski

Ekstravagantne? Vahest tõesti. Kuid nad ei kavatse end muuta. Suundu ostma siit  U+21AC.svg